Πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε ένα παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και την ανάγνωση; Σίγουρα όχι με λόγια του μυαλού. Ως διαμεσολαβητές σε αυτή τη “γνωριμία”, μπορούμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της καρδιάς, τη γλώσσα του παιχνιδιού. Δημιουργώντας ευχάριστα συναισθήματα και διασκεδαστικές εμπειρίες με αφορμή το βιβλίο, καλλιεργούμε στα παιδιά την αγάπη για αυτό. Σήμερα λοιπόν, θα προτείνουμε παιχνίδια συναισθηματικής αγωγής στη βιβλιοθήκη, τα οποία μπορείτε να οργανώσετε εύκολα στο σπίτι ή την σχολική σας τάξη.
Το παιχνίδι έχει πάντα αυτή τη “μαγική δύναμη” να μας κάνει να χαλαρώνουμε, να συνδεόμαστε και να μαθαίνουμε ευχάριστα. Με αφορμή λοιπόν τα αγαπημένα βιβλία του παιδιού ή της ομάδας σας, μπορούμε να παίξουμε παρέα με τους “ήρωες των παραμυθιών” της βιβλιοθήκης μας.
Επιπλέον, τα παραμύθια και ιδιαίτερα τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία, αποτελούν ιδανική αφορμή για να προσεγγίσουμε, να αναγνωρίσουμε και να εξερευνήσουμε συναισθήματα παρέα με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ας γίνουμε εμείς οι διαμεσολαβητές ανάμεσα στα παιδιά και τα βιβλία!
Στη βιβλιοθήκη ολοταχώς λοιπόν!
Παιχνίδια συναισθηματικής αγωγής στη βιβλιοθήκη
1. Φράσεις από τα βιβλία
Το παιδί διαλέγει ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη και ανοίγει τυχαία σε μία σελίδα. Ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός, διαλέγει μία μικρή φράση του βιβλίου, τη διαβάζει δυνατά και καλεί το παιδί να διαλέξει τυχαία μία κάρτα συναισθημάτων.
Στη συνέχεια το παιδί καλείται να επαναλάβει τη φράση του βιβλίου, βάση του συναισθήματος που απεικονίζει η κάρτα του. Συγκεκριμένα, καλείται να προσαρμόσει το ύφος και τον τόνο της φωνής του, σύμφωνα με το ανάλογο συναίσθημα.
Ομοίως, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί με περισσότερα βιβλία της βιβλιοθήκης.
Το εκτυπώσιμο συναισθηματικής αγωγής διατίθεται εδώ
2. Βρες την εικόνα
Ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός, διαλέγει ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, με εικόνες όπου οι ήρωες φαίνονται χαρούμενοι, λυπημένοι, φοβισμένοι κτλ. Έπειτα, ενθαρρύνει το παιδί να διαλέξει μία κάρτα συναισθημάτων και στη συνέχεια το καλεί να ψάξει στις σελίδες του βιβλίου για να βρει μια εικόνα, όπου ο ήρωας “φαίνεται να νιώθει” το συναίσθημα που έτυχε.
Το παιχνίδι αυτό είναι ιδανικό και για μικρές ομάδες παιδιών, χρησιμοποιώντας περισσότερα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία.
3. Το παραμύθι των συναισθημάτων
Επομένως, κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις, το παιδί (ή η ομάδα παιδιών) μπορεί να δημιουργήσει μια ιστορία με τίτλο ένα συναίσθημα που θα επιλέξει.
Τι να συμβαίνει άραγε στον ήρωα ή την ηρωίδα “Στο παραμύθι της χαράς” ή “Στο παραμύθι της κούρασης”; Είστε και εσείς περίεργοι να μάθετε;
Το εκτυπώσιμο για την δημιουργία του “παραμυθιού των συναισθημάτων” διατίθεται εδώ
4. Σήμερα νιώθω σαν….όταν….
Η γωνιά της βιβλιοθήκης μπορεί να γίνει ο χώρος που μοιραζόμαστε τα συναισθήματα της ημέρας. Σε αυτό το παιχνίδι κάθε παιδί λέει τη φράση “Σήμερα νιώθω σαν….όταν….” και έπειτα ονομάζει τον ήρωα ενός βιβλίου της βιβλιοθήκης όταν συμβαίνει κάποιο γεγονός, κατά την διάρκεια της ιστορίας. Αν θέλει, ονομάζει το συναίσθημα που νιώθει, ή να το αναγνωρίζει αργότερα, κατόπιν συζήτησης.
Για παράδειγμα, “Σήμερα νιώθω πεινασμένος σαν τον λύκο όταν ήθελε να φάει και τα τρία γουρουνάκια!”
Αν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα στο βιβλίο, το παιδί μπορεί να την αναζητήσει, να την δείξει στην υπόλοιπη ομάδα και αν θέλει να την περιγράψει.
Θα θέλατε περισσότερα παιχνίδια συναισθηματικής αγωγής; Δείτε εδώ μερικές από τις προτάσεις μας!
Εκτυπώσιμο επιτραπέζιο παιχνίδι “Βάζω τα όριά μου”
Συναισθηματική αγωγή-Ελευθέρωσε τα συναισθήματά σου (εκτυπώσιμο)
Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης – εκτυπώσιμο επιτραπέζιο παιχνίδι “Τα διαφορετικά γυαλιά”
Με την εγγραφή σας στο newsletter έχετε πρόσβαση στο ΔΩΡΕΑΝ παιδαγωγικό υλικό της βιβλιοθήκης του makeitconnected!