Ο “κακός λύκος” είναι ένας χαρακτήρας που εμφανίζεται συχνά σε κλασσικά παραμύθια και παιδικά τραγούδια. Ο λύκος παρουσιάζεται στα παιδιά ως κακός, πονηρός, επικίνδυνος, ένας εχθρός που το “καλό” χρειάζεται να νικήσει για να “ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”. Ισχύουν όλα αυτά; Φυσικά και όχι, ωστόσο το μοτίβο αυτό προκαλεί στα παιδιά αρνητική προδιάθεση για το συγκεκριμένο υπέροχο, άγριο ζώο.
Όταν ο γιος μου ήταν μικρός, θεωρούσε τον λύκο μεγάλη απειλή για τον άνθρωπο. Μάλιστα τον έβρισκε πιο τρομακτικό από το λιοντάρι, τον κροκόδειλο, τα δηλητηριώδη φίδια και τους καρχαρίες! Ευτυχώς, τα παιδικά βιβλία με διαφορετική οπτική βοήθησαν τον λύκο να “αθωωθεί” από τις κατηγορίες και αποτέλεσαν σπουδαία ευκαιρία για συζητήσεις σχετικά με την προκατάληψη . Δείτε εδώ τους αγαπημένους μας λύκους στο βιβλίο “Δύο λύκοι μαγειρεύουν σύνθετες λέξεις”.
Εμείς αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, σε εγκυκλοπαίδειες και είδαμε ντοκιμαντέρ για τον λύκο. Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των λύκων και μιλήσαμε για τον “ΑΡΚΤΟΥΡΟ”, την Ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση που έχει στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ενθάρρυνα το παιδί:
- να αναρωτηθεί τις βασικές ανάγκες του λύκου και όλων των ζώων
- να αναρωτηθεί με τι τρέφεται ο λύκος και να σκεφτεί άλλα σαρκοφάγα ζώα
- να αναρωτηθεί τι θα έκανε ένα άλλο ζώο, εάν στην περιοχή που ζούσε δεν έβρισκε φαγητό;
Τι να σκέφτεται ο “κακός λύκος”;
Αφού μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για τον λύκο, γνωρίσαμε τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του, ήρθε η ώρα να “μπούμε στο μυαλό του”. Η γνώση, σε συνδυασμό με την ενσυναίσθηση, μειώνουν τις προκαταλήψεις και καλλιεργούν την κριτική σκέψη. Το εκτυπώσιμο που δημιούργησα έχει στόχο να ενθαρρύνει τα παιδιά να γράψουν όπως μπορούν ή να ζωγραφίσουν τις σκέψεις που θα μπορούσε να κάνει ο λύκος, έτσι ώστε να απενοχοποιήσουν αυτό το υπέροχο, άγριο ζώο.
Το παιδαγωγικό υλικό για τον “κακό λύκο” διατίθεται εδώ.
Με την εγγραφή σας στο newsletter έχετε πρόσβαση στο ΔΩΡΕΑΝ παιδαγωγικό υλικό της βιβλιοθήκης του makeitconnected!