Τα ταξίδια ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς και προσφέρουν στα παιδιά ανεκτίμητα οφέλη. Το “μαγαζάκι” με τα αναμνηστικά δώρα από πέτρες, ήταν μια αυθόρμητη ιδέα που προέκυψε σε ένα από τα ταξίδια μας. Από τότε, διατηρούμε μια συλλογή με φυσικά υλικά από τα ταξίδια μας και φτιάχνουμε αναμνηστικά δώρα για συγγενείς και φίλους.
Πώς προέκυψε η ιδέα
Όταν πηγαίνω στην παραλία, μου αρέσει να παρατηρώ και να μαζεύω μικρές ασυνήθιστες πέτρες. (Δείτε εδώ δραστηριότητες με πέτρες στην παραλία). Εκείνη την ημέρα, έδειξα στον Άγγελο μια χρωματιστή πέτρα που μου έκανε εντύπωση και ήθελα να πάρω μαζί μου. “Θα σου θυμίζει τις διακοπές μας μαμά”, μου είπε, και τότε του πρότεινα να διαλέξει και εκείνος μία.
Καθώς κοιτούσα τις πέτρες που διαλέξαμε για να μας θυμίζουν το ταξίδι μας, σκέφτηκα τα καταστήματα που πουλάνε τουριστικά σουβενίρ. “Μου έδωσες μια πολύ καλή ιδέα!” είπα στον Άγγελο. “Από κάθε νέο μέρος που επισκεπτόμαστε, μπορούμε να διαλέγουμε μια αναμνηστική πέτρα! Όμως, με τον καιρό δεν θα θυμόμαστε από ποιο μέρος πήραμε την κάθε πέτρα…“είπα, “Πώς μπορούμε άραγε να τις ξεχωρίζουμε;”
Έκανα μία παύση και έπειτα ρώτησα: “Θυμάσαι το μαγνητάκι που αγοράσαμε από ένα μαγαζάκι με αναμνηστικά δώρα; Πώς ξέρουμε ότι είναι από το ταξίδι μας στη Θάσο;”
Στήνουμε μαγαζάκι με αναμνηστικά δώρα
Αφού συμφωνήσαμε ότι το μαγνητάκι από τη Θάσο είχε εικόνα και γράμματα, πρότεινα στον Άγγελο να “ανοίξουμε ένα δικό μας μαγαζάκι”. Εκείνος θα αναλάμβανε να ζωγραφίζει στις πέτρες και εγώ θα έγραφα την ονομασία του τόπου. Ένα στυλό μαρκαδοράκι που είχα στη τσάντα μου ήταν αρκετό για τις δημιουργίες μας!

Πρώτα διαλέγαμε μαζί τις πέτρες, έπειτα ο Άγγελος ζωγράφιζε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του τόπου, και τέλος, εγώ έγραφα την ονομασία του. Εάν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, μπορείτε να προτείνετε να ολοκληρώνουν τα αναμνηστικά μόνα τους.
Τέλος, “στήσαμε” το μαγαζάκι με τα αναμνηστικά δώρα στην παραλία και αρχίσαμε το παιχνίδι ρόλων. Ως “μαγαζάτορας” είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τον τόπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ήταν ζωγραφισμένα στις πέτρες. Επιπλέον, ως “τουρίστρια”, απόλαυσα πραγματικά τους τρόπους με τους οποίους ο μικρός “μαγαζάτορας” προσπαθούσε να με πείσει να αγοράσω τα σουβενίρ!
Επιστρέφοντας στο σπίτι αποφασίσαμε να διαλέγουμε μία αναμνηστική πέτρα από κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε. Έτσι, αποκτήσαμε μία συλλογή που μας θυμίζει τα ταξίδια μας.
Εκτός από τα διακοσμητικά σουβενίρ που δημιουργήσαμε, ανακαλύψαμε και πέτρες με μικρές τρυπούλες, που μπορούσαν να περαστούν σε κορδόνι και να γίνουν κολιέ. Επιπλέον, χρησιμοποιήσαμε και άλλα φυσικά υλικά, όπως ξύλα και κοχύλια.

Όσο για τα υπόλοιπα αναμνηστικά δώρα από το μαγαζάκι που “στήσαμε” σε εκείνη την παραλία; Επιστρέφοντας από τις διακοπές μας τα δωρίσαμε σε συγγενείς και φίλους!

Θέλετε περισσότερες ιδέες;