Ως “εμπνευστές” των παιδιών μας, έχουμε τη δυνατότητα να τα βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για τα βιβλία. Εντάσσοντας το ευχάριστο διάβασμα στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ανάγνωση παντού, τόσο στο σπίτι, όσο και στις βόλτες ή τα ταξίδια μας. Εδώ θα σας προτείνω μερικές ιδέες, ώστε να κάνετε την ανάγνωση μια απολαυστική συνήθεια που θα μοιράζεστε με το παιδί σας. Μία συνήθεια, που θα υιοθετήσει το μικρό σας και θα ξέρετε ότι έχει ΚΑΙ το δικό σας αποτύπωμα.
Ενθαρρύνουμε την ανάγνωση στο σπίτι
Δημιουργούμε μια χαριτωμένη γωνιά ανάγνωσης
Διαμορφώνουμε έναν ελκυστικό χώρο ανάγνωσης για τα παιδιά, στο σπίτι ή στην τάξη. Για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον οικειότητας και άνεσης για τους μικρούς μας αναγνώστες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χνουδωτά κουκλάκια, μαξιλάρια, αφίσες με αγαπημένους ήρωες, τις ζωγραφιές και τις κατασκευές τους.
Διαβάζουμε συνταγές μαζί
Οι συνταγές που φτιάχνουμε μαζί με το παιδί, μπορούν να γίνουν ιδανική ευκαιρία για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο και να ενθαρρύνουμε την ανάγνωση. Εφόσον το παιδί είναι μικρό, ζωγραφίζουμε τα περισσότερα υλικά και του ζητάμε να τα “διαβάσει” για να μας βοηθήσει (Δείτε εδώ μια τέτοια συνταγή για φρουτοχυμό).
Φτιάχνουμε λίστα για το Σούπερ Μάρκετ
Πώς θα σας φαινόταν εάν το παιδί σας γινόταν ο/η “υπεύθυνη των αγορών” σας; Δημιουργήστε μαζί τη λίστα με τα ψώνια σας και κατά τη διάρκεια της επίσκεψή σας στο μαγαζί, ζητήστε του να σας “διαβάζει” ότι γράψατε. (Δείτε εδώ πώς να κάνετε την επίσκεψη στο Σούπερ Μάρκετ μια ευχάριστη και συνεργατική δραστηριότητα).
Χαρτάκια με μηνύματα
Τα παιδιά σας αλλά και εσείς, θα λατρέψετε τα χαρτάκια με τα μηνύματα αγάπης, ενθάρρυνσης, ευγνωμοσύνης και γέλιου. Μάλιστα, μπορείτε να γράψετε και μηνύματα “εκ μέρους” κάποιων…αντικειμένων του σπιτιού σας. Ο Άγγελος ενθουσιαζόταν όταν η οδοντόβουρτσα του “έγραφε” Μου έλειψες!”, το αγαπημένο του παιχνίδι τον καλωσόριζε σπίτι και το μαξιλάρι τον καληνύχτιζε ζητώντας του να διαλέξει τί θα ήθελε να ονειρευτεί (ότι διάλεγε το έγραφα στο καρτελάκι και μετά διάβαζα όλη την πρόταση).



Αρχικά, τα μηνύματα περιλάμβαναν περισσότερες ζωγραφιές, με τον καιρό όμως, ο γιος μου αναγνώριζε οικείες λέξεις ή φράσεις όπως για παράδειγμα, “καλημέρα” και “σ’ αγαπώ”. Ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνουμε την ανάγνωση, δε νομίζετε;
Πριν τον ύπνο
Το διάβασμα πριν από τον ύπνο προσφέρει πολλά οφέλη στο παιδί. Συμπεριλάβετε την ανάγνωση ενός βιβλίου στην βραδινή ρουτίνα του παιδιού σας και θα δείτε πως σε λίγο καιρό θα το ζητάει μόνο του. Για να προκαλέσετε την περιέργειά του, βάλτε πάνω στα καινούρια σας βιβλία ένα καρτελάκι με τη λέξη “Νέο”!

Δώστε απαντήσεις “διαβάζοντας”
Τα παιδιά μας έχουν πολλές απορίες και καλά κάνουν! Αντισταθείτε στον πειρασμό να απαντήσετε αμέσως σε μια ερώτηση του παιδιού σας και πείτε…”Δεν ξέρω. Ας ψάξουμε να βρούμε την απάντηση!”. Έπειτα, διαβάστε παρέα τις πληροφορίες που αναζητάει το παιδί σας, από μια εγκυκλοπαίδεια ή από το διαδίκτυο.
Διαβάζουμε και στις βόλτες
Τα Βιβλία πάνε παντού
Τα βιβλία πάνε παντού και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το δείξουμε στα παιδιά. Την επόμενη φορά που θα πάτε μια εκδρομή, πείτε στο παιδί να διαλέξει ένα αγαπημένο του βιβλίο για να το πάρετε μαζί σας. Εναλλακτικά, κάντε έκπληξη στο μικρό σας, βγάζοντας από την τσάντα ένα παιδικό βιβλίο κατά την διάρκεια της αναμονής σας στη στάση του λεωφορείου, στη βόλτα στο φυσικό περιβάλλον, στο ταξίδι σας με το πλοίο ή το τρένο.
Παραγγελία από κατάλογο καταστήματος
Κοιτάξτε μαζί το menu σε ένα εστιατόριο ή αναψυκτήριο. (Το ίδιο μπορεί να γίνει αν θέλετε να παραγγείλετε φαγητό στο σπίτι) Διαβάστε το περιεχόμενο αργά, δείχνοντας κάθε λέξη και τονίζοντας το πρώτο γράμμα της. Ενθαρρύνεται το παιδί να διαλέξει την παραγγελία του δείχνοντας και “διαβάζοντας” τη λέξη σύμφωνα με το πρώτο γράμμα της.
“Διαβάζουμε” χάρτες και πινακίδες
Στα ταξίδια μας ή όταν εξερευνούμε ένα καινούριο τόπο, συχνά προμηθευόμαστε χάρτες και ταξιδιωτικούς οδηγούς. Διαβάστε και δείξτε στο παιδί μέρη στον χάρτη, αξιοθέατα στον τουριστικό οδηγό και πινακίδες που σας βοηθούν να φθάσετε στον προορισμό σας. Τέλος, πείτε “ευχαριστώ” στο παιδί, για την πολύτιμη βοήθειά του.