Είναι γεγονός, ότι το παιχνίδι αναπτύσσει πολύπλευρα μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, συχνά αλλάζει την συναισθηματική μας κατάσταση, αφού επιδρά σαν αγχολυτικό στην καθημερινότητά μας. Εκείνο που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι οπουδήποτε, χωρίς να έχουμε κανένα υλικό αγαθό. Αν παρατηρήσουμε τα παιδιά, θα θυμηθούμε ότι αρκεί να έχουμε φαντασία και ευρηματικότητα. Σήμερα, θα παίξουμε μια δική μας παραλλαγή του παιχνιδιού “πέτρα, ψαλίδι, χαρτί”, που ονομάσαμε “δίχτυ, ξιφίας, καρχαρίας”.
Τα παιχνίδια που βασίζονται στα χέρια, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζουν να παίζονται έως και σήμερα από τα παιδιά όλου του κόσμου (Δείτε εδώ το παιχνίδι σωματικής επαφής “το παιχνιδιάρικο ρομπότ”). Μήπως θυμάστε και εσείς να έχετε τερματίσει πολλές διαφωνίες παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι; Ο Άγγελος, απολάμβανε από μικρός τέτοιου είδους προκλήσεις, οπότε σκέφτηκα να δημιουργήσω μία δική μας παραλλαγή!
Το παιχνίδι “δίχτυ, ξιφίας, καρχαρίας”!
- Για να αναπαραστήσουμε “το δίχτυ”, ανοίγουμε τα χέρια μας, σαν να κάνουμε μια μεγάλη αγκαλιά. Το δίχτυ, εγκλωβίζει τον καρχαρία, οπότε κερδίζει, αλλά κόβεται από το “ξίφος” του ξιφία, οπότε χάνει.
- Ο ξιφίας μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Τραυματίζει τους εχθρούς ή τα θηράματά του με τη μακριά και επίπεδη επέκταση της άνω σιαγόνας του, η οποία μοιάζει με ξίφος. “Εχθρός” του ξιφία, είναι ένα είδος μεγάλου και ευκίνητου καρχαρία (καρχαρίας μάκο), ο οποίος μπορεί να τον κυνηγήσει. Για να αναπαραστήσουμε “τον ξιφία”, τεντώνουμε το ένα μας χέρι μπροστά από τη μύτη μας έτσι ώστε να μοιάζει με λεπίδα. Ο ξιφίας κερδίζει το δίχτυ εφόσον το κόβει με το ξίφος του και σε περίπτωση που τύχει μαζί με τον καρχαρία, τρέχει για να μην τον πιάσει. Εάν ο ξιφίας δεν πιαστεί κερδίζει. (το δικό μας κυνηγητό συμφωνήσαμε να διαρκεί έως ότου μετρήσουμε ως το δέκα).
- Αναπαριστούμε τον καρχαρία, ενώνοντας τις παλάμες μας πάνω από το κεφάλι, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα “μυτερό πτερύγιο”. Ο καρχαρίας εγκλωβίζεται και χάνει από το δίχτυ, ενώ σε περίπτωση που τύχει μαζί με τον ξιφία, τον κυνηγάει. Αν τον πιάσει, κερδίζει.
Για να ξεκινήσουμε βάζουμε και τα δύο χέρια πίσω από την πλάτη. Έπειτα, λέμε μαζί:
“Δίχτυ, ξιφίας, καρχαρίας”!
Τι θα διαλέξετε;
Με την εγγραφή σας στο newsletter μπορείτε να αποκτήσετε ΔΩΡΕΑΝ τo εκτυπώσιμο με το παιχνίδι ” Δίχτυ, Ξιφίας, Καρχαρίας” και επιπλέον δωρεάν παιδαγωγικό υλικό από την βιβλιοθήκη του makeitconnected!