Το παιχνίδι ρόλων ενθουσιάζει τα παιδιά. Αν παρατηρήσετε την αφοσίωση με την οποία “υποδύονται τους μεγάλους”, θα καταλάβετε πόσο λατρεύουν να τρυπώνουν στον κόσμο μας και να ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί. Με αυτόν τον τρόπο κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν ευχάριστα. Για να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον τους μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και ταυτόχρονα, να το ενισχύσουμε με την παρουσία μας. Εμείς αυτή τη φορά στήνουμε το Βιβλιοπωλείο μας και σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε!
Ένα απόγευμα μπήκα στο δωμάτιο του Άγγελου και είπα: “Θα χρειαστώ τη βοήθειά σου! Το βιβλίο που διάβαζα μέχρι τώρα, τελείωσε. Mπορώ να πάρω ένα δικό σου;”
Η απάντηση ήταν θετική, ωστόσο οι ερωτήσεις μου δεν σταμάτησαν εκεί…” Θα ήθελα ένα βιβλίο με μια συναρπαστική περιπέτεια, τι θα μου πρότεινες;”
Καθώς ο Άγγελος μου πρότεινε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του, έδειχνα μεγάλο ενδιαφέρον. Τελικά, το πήρα, τον ευχαρίστησα και μετά πρόσθεσα: ” Ξέρεις κάτι; Ο τρόπος που μου πρότεινες το βιβλίο, μου θύμισε έναν πραγματικό Βιβλιοπώλη! Τι θα μου έλεγες αν σου ζητούσα ένα βιβλίο με πλανήτες;”
Ο Άγγελος μου έδωσε το κατάλληλο και έπειτα τον ρώτησα ” Τι λες; Στήνουμε το Βιβλιοπωλείο μας στο σπίτι; Μπορούμε να διαλέγουμε εναλλάξ τον ρόλο του μαγαζάτορα ή του πελάτη!”
Στήνουμε το Βιβλιοπωλείο μας στο σπίτι
Πρώτα ο Άγγελος επέλεξε πού θα ανοίξουμε το μαγαζί μας. Πήρα διάφορα βιβλία του σπιτιού και τα άφησα ανακατεμένα στο πάτωμα. Στη συνέχεια τον ρώτησα αν είμαστε έτοιμοι να “ανοίξουμε το κατάστημά μας”. Απάντησε θετικά και δοκιμάσαμε να παίξουμε έτσι. Καθώς ο “μαγαζάτορας” δυσκολευόταν να καθοδηγήσει τον “πελάτη”, του θύμισα την τελευταία μας επίσκεψή σε Βιβλιοπωλείο. “Πώς είχαν τοποθετήσει τα βιβλία εκεί; Πώς παρότρυναν τους πελάτες να τα δουν και να τα ξεφυλλίσουν;”
Τελικά, αποφασίσαμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες και να τα παρουσιάσουμε πάνω σε τραπέζια. Τα κριτήρια της ομαδοποίησης των βιβλίων ήταν η ηλικία που απευθύνονται (παιδικά ή ενηλίκων) και το περιεχόμενό τους (μυθοπλασία ή γνώσεων).

Το Βιβλιοπωλείο μας είχε ταμειακή μηχανή με χρήματα (από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι) και φυσικά είχε και όνομα. Λεγόταν “Βιβλία για όλους”. Μάλιστα, χρησιμοποιήσαμε και χαρτάκια σημειώσεων ως αυτοσχέδιες αποδείξεις για τις αγορές των “πελατών” μας.
Ως πελάτισσα, “έμπαινα” σε διάφορους ρόλους. (Δείτε το παιχνίδι ρόλων που παίξαμε ως κομμωτές) Άλλοτε ήμουν αναποφάσιστη και άλλοτε αρκετά απαιτητική. Φυσικά, δεν άργησε η ώρα που άρχισα να μιλάω εκ μέρους των παιχνιδιών του Άγγελου. Φαινόταν να διασκεδάζει ιδιαίτερα εξυπηρετώντας τα “παιχνίδια” του!
Οι “πελάτες” έκαναν ερωτήσεις όπως για παράδειγμα:
- Υπάρχει κάποιο βιβλίο με πληροφορίες για την εποχή των Δεινοσαύρων;
- Θα ήθελα ένα βιβλίο με υπέροχες εικόνες, ποιο θα μου προτείνατε;
- Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία με αστείες ιστορίες, υπάρχει κάποιο;
- Με ενδιαφέρουν πολύ οι ιστορίες με τα ζώα, θα με βοηθήσετε να διαλέξω ένα βιβλίο με αυτό το θέμα;
- Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το ηλιακό σύστημα, ποιο βιβλίο να πάρω;
- Θα ήθελα ένα καλό βιβλίο, ποιο να πάρω; Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να αγοράσω αυτό;
Είμαι σίγουρη ότι εξυπηρέτηση του «μικρού σας μαγαζάτορα» θα σας εκπλήξει!
Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω την απάντηση που έδωσε ο Άγγελος σε ένα μικρό λούτρινο λαγό που ζήτησε βιβλίο με ιστορίες ζώων. Παρόλο που υπήρχαν πολλά βιβλία με ζώα, εκείνος πρότεινε μια ιστορία με ένα ποντίκι και ένα λιοντάρι.
«Για να δεις ότι και εσύ μπορείς να τα καταφέρεις!» είπε στον πελάτη.
Ήταν μια στιγμή που φυλάω στο «σεντούκι των θησαυρών μου» και θα με «πλουτίζει» για πάντα!
Οι στιγμές με τα παιδιά μας είναι πολύτιμες.. Ας μαζέψουμε όσες περισσότερες μπορούμε!