Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις επηρεάζουν πολύ τα μικρά παιδιά. Για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειές τους, αρχικά μπορούμε να εξηγήσουμε ότι ο σκοπός κάθε διαφήμισης είναι η πώληση προϊόντων. Επιπλέον, μπορούμε να συζητήσουμε τις εκφράσεις που λέγονται στα διαφημιστικά σποτ, τι είναι αλήθεια και τι όχι καθώς και τις προτεραιότητες της δικής μας οικογένειας.
Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά συμμετέχουν ευχάριστα σε συζητήσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον τους, μαθαίνουν ενεργητικά και διασκεδάζουν. Αυτή τη φορά, εγώ και ο γιος μου αυτοσχεδιάσαμε και ανακαλύψαμε βιωματικά τους στόχους και τις στρατηγικές των διαφημίσεων.
Με αφορμή το δελτίο καιρού από παιδιά και γονείς, ρώτησα τον Άγγελο τι βλέπει συνήθως στην τηλεόραση, όταν τελειώνει μία εκπομπή. Έπειτα, ξεκόλλησα τον χάρτη από τον τοίχο και επινόησα μια διαφήμιση στην αυτοσχέδια «τηλεόρασή» μας.
Διάλεξα τυχαία ένα αντικείμενο του σπιτιού και άρχισα να αυτοσχεδιάζω, έτσι ώστε να γίνει ελκυστικό για το «κοινό» μου. Κρατούσα το αντικείμενο σαν να ήταν κάτι πολύτιμο και μιλούσα με σιγουριά. Εκείνο όμως που «κέρδισε» περισσότερο τον «θεατή» μου ήταν το χιούμορ και ο ενθουσιασμός για το προϊόν που διαφήμιζα!
Στις τηλεοπτικές διαφημίσεις χρησιμοποίησα εκφράσεις όπως:
- Μη χάσετε τη μοναδική ευκαιρία να αγοράσετε το…
- Όλα τα παιδιά λατρεύουν το…
- Δείτε αυτό το αριστούργημα…
- Αυτή είναι η λύση που ψάχνετε…
- Οι έξυπνοι το προτιμούν…
- Αναρωτιέστε πιο είναι το καλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σας;
- Οι καλύτεροι σεφ προτείνουν…
- Με το…θα ευχαριστηθείτε παιχνίδι!
- Θα σας προσφέρει ατελείωτη χαρά!

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις παρουσιάζονταν εναλλάξ και εμείς γινόμασταν όλο και πιο ευρηματικοί! Με σκοπό να δώσω έμφαση στις υπερβολές που υπάρχουν σε κάποια διαφημιστικά σποτ, πρόσθετα φανταστικές λειτουργίες στα αντικείμενα που διαφήμιζα. Αυτό ήταν διασκεδαστικό για τον Άγγελο, οπότε το έκανε και ο ίδιος. Παραδείγματα τέτοιων αντικειμένων είναι το μαξιλάρι που μπορεί να σε νανουρίζει, το ποτήρι που δεν αδειάζει, το ρολόι που με το πάτημα ενός κουμπιού εκτοξεύει σχοινί με γάντζο…
Μία ακόμη παραλλαγή του παιχνιδιού είναι η διαφήμιση αντικειμένων με αστείες και φανταστικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα το πέτρινο μαξιλάρι, το τρύπιο ποτήρι, το σταματημένο ρολόι. Σε αυτή την εκδοχή θα πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα προϊόντα και επιπλέον να πείσουμε το «κοινό» μας να τα αγοράσει!
Έτοιμοι; Καλή σας επιτυχία!