Οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί και ταυτόχρονα ίδιοι. Αλληλοεπιδρούμε, επιλέγοντας αν θα επικεντρωθούμε στις ομοιότητες ή τις διαφορές μας και αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των σχέσεων που δημιουργούμε. Ως πρότυπα των παιδιών, μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να θέτουν προτεραιότητες και να κάνουν την επιλογή τους σύμφωνα με τις αξίες της δικής μας οικογένειας. Εμείς πάντως για αρχή, πειραματιζόμαστε μεταξύ μας. Μαμά και γιος, τι και αν είμαστε διαφορετικοί; Εστιάζουμε στα κοινά μας ενδιαφέροντα και έπειτα παίζουμε μαζί!
Ως γονείς, εκπαιδευτικοί ή κάτοικοι του πολυπολιτισμικού μας πλανήτη, οφείλουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα και να “χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας” στον δρόμο μας. Η οικογένεια και το σχολείο είναι τα πρώτα συστήματα που μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια και αποδοχή, βοηθώντας το παιδί να δημιουργήσει μια θετική αυτοεικόνα.
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί με διάφορους τρόπους, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ζωής μας βιώνουμε ίδια συναισθήματα και ανάγκες. Όταν οι σημαντικοί και αγαπημένοι άνθρωποι της ζωής μας αποδέχονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, οι διαφορές δεν αποτελούν απειλή αλλά ευκαιρία για εξερεύνηση, κριτική σκέψη και ανάπτυξη. (Δείτε εδώ δραστηριότητες για τον σεβασμό της διαφορετικότητας με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου “Η βαλίτσα”)
Εστιάζουμε στα κοινά μας ενδιαφέροντα-εκτυπώσιμο
Με το εκτυπώσιμο που δημιούργησα, μπορούμε να ανακαλύψουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα αλλά και τα πράγματα που μας αρέσει να κάνουμε ξεχωριστά. Διαλέγουμε από έναν κύκλο (ή μία μπάλα παγωτού) και έπειτα ο πρώτος παίκτης λέει μια αγαπημένη του δραστηριότητα.
Εάν στον άλλον δεν αρέσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, τότε ο πρώτος παίκτης τη ζωγραφίζει ή τη γράφει όπως μπορεί, μόνο στον δικό του κύκλο. Εάν όμως η δραστηριότητα αρέσει και στον δεύτερο παίκτη, τότε τη σημειώνει(όπως μπορεί) στον χώρο που δημιουργείται ανάμεσα στους δύο κύκλους. Ο χώρος αυτός συμβολίζει το μέρος που συναντιούνται οι προτιμήσεις, τα κοινά ενδιαφέροντα και οι ασχολίες μας. Το ίδιο κάνει και ο δεύτερος παίκτης.
Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να ανακαλύψουμε και να σημειώσουμε έξι κοινά μας ενδιαφέροντα. Έπειτα, το παιδί ρίχνει το ζάρι και σύμφωνα με τον αριθμό που θα τύχει, παίζουμε αν θέλουμε, το ανάλογο παιχνίδι.
Επιπλέον, η λίστα και το ζάρι, μπορεί να γίνει μελλοντικά ένας παιχνιδιάρικος τρόπος να αποφασίζουμε με τι θα ασχοληθούμε, όταν έχουμε χρόνο μαζί!


Το παιδαγωγικό υλικό για τα “κοινά μας ενδιαφέροντα” διατίθεται εδώ.