Η ανάγνωση βιβλίων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας προσφέρει πολύτιμα οφέλη και ταυτόχρονα αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Ο γιος μου βρίσκεται πλέον σε σχολική ηλικία ωστόσο συνεχίζω να του διαβάζω. Απολαμβάνουμε πολύ να καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού μας, να φτιάχνουμε από ένα ζεστό ρόφημα και να του διαβάζω βιβλία. Η επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη εμπλουτίζει τις επιλογές μας εφόσον όσα βιβλία και να έχουμε πάντοτε θέλουμε περισσότερα.
Πώς μπορούμε να οργανώσουμε μια επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη μαζί με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας;
- Ο γονέας διαλέγει ένα θέμα που γνωρίζει ότι προκαλεί ενδιαφέρον ή περιέργεια στο παιδί του.
- Ο γονέας διαβάζει στο παιδί ένα σχετικό βιβλίο, έχοντας από πριν γράψει και τοποθετήσει ένα μικρό σημείωμα στη τελευταία του σελίδα. Το σημείωμα λέει ότι είναι γραμμένο από τον ήρωα/ηρωίδα του βιβλίου και παροτρύνει το παιδί να επισκεφθεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη.
- Ο γονέας συζητά με το παιδί για την προετοιμασία της επίσκεψης καθώς και τους κανόνες που ισχύουν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Η δική μας εκδοχή
Όταν ο Άγγελος ήταν μικρότερος, ένας πίνακας ζωγραφικής με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είχε προκαλέσει έντονα το ενδιαφέρον του. Θυμάμαι που τον κοιτούσε με απορία και μου έκανε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το διάστημα. Με αυτή την αφορμή λοιπόν, είχα διαλέξει να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα.
Του διάβασα το βιβλίο “Ο Μικρός Πρίγκιπας”, τοποθετώντας στη τελευταία του σελίδα ένα φάκελο με ένα σημείωμα. “Α! κοίτα εδώ, ένα σημείωμα” είπα ανοίγοντας τον φάκελο…”Θέλεις να το διαβάσω;”

Έπειτα συνέχισα…“Τι λες να βοηθήσουμε τον Μικρό Πρίγκιπα; Αν θέλεις κανονίζουμε μια επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας. Μπορούμε να δανειστούμε ένα σχετικό βιβλίο και να ψάξουμε για τις πληροφορίες που ψάχνει!”
“Ναι θέλω” μου είπε εκείνος, και τότε με ύφος σκεπτικό αναρωτήθηκα…“Πού όμως βρίσκεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη και ποιες μέρες και ώρες είναι ανοιχτή για να πάμε;” Ο Άγγελος με κοίταξε με απορία…
“Πού θα μπορούσαμε να ψάξουμε σε ποιο σημείο της πόλης βρίσκεται η Βιβλιοθήκη; τον ρώτησα. “Θυμάσαι πώς βρήκαμε το πάρκο δεινοσαύρων στις διακοπές μας;” συνέχισα. “Στο χάρτη!” μου είπε ενθουσιασμένος.
Έπειτα, χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αναζητήσαμε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη στον χάρτη, και σημείωσα την διεύθυνση σε ένα χαρτάκι. Ωστόσο, υπήρχε κάτι ακόμη που έπρεπε να κανονίσουμε. Έπρεπε να μάθουμε το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.
Αν και μου πρότεινε διάφορες λύσεις (να ψάξουμε στο διαδίκτυο, να ρωτήσουμε κάποιον που γνωρίζει, να πάμε εκεί για να δούμε το ωράριο λειτουργίας στην πόρτα, να πάρουμε τηλέφωνο), ενθάρρυνα περισσότερο την εκδοχή της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μάλιστα του πρότεινα να καλέσει και να μιλήσει ο ίδιος.
Το “σχέδιο” ήταν να ρωτήσει με ευγενικό τρόπο τις μέρες και τις ώρες που είναι ανοιχτή η Βιβλιοθήκη. Έτσι, του είπα έναν έναν τους αριθμούς του τηλεφώνου για να καλέσει και η ερώτηση έγινε! Ντροπαλά….αλλά ευγενικά 🙂
Οι κανόνες της επίσκεψης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη
“Όλα έτοιμα για την επίσκεψή μας, όμως…υπάρχουν κάποιοι κανόνες εκεί, τι λες…θα μπορέσουμε να τους τηρήσουμε;” συνέχισα.

- Στο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης περπατώ, δεν τρέχω.
- Στο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης μιλώ χαμηλόφωνα.
Συζητήσαμε “γιατί” ισχύει ο κάθε κανόνας και έπειτα βάλαμε τα ταμπελάκια στο δωμάτιό του και κάναμε μία “πρόβα”.
Η επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη
Όταν ήρθε η μέρα της επίσκεψης ο Άγγελος ανυπομονούσε! Αφού φθάσαμε του έκανα μια μικρή “ξενάγηση” του χώρου και πήγαμε στο παιδικό τμήμα. Αφού κοιτάξαμε και ξεφυλλίσαμε μαζί διάφορα παραμύθια, του πρότεινα να ρωτήσει την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης πού μπορούμε να βρούμε βιβλία σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα.
Διαλέξαμε κάποια από αυτά και καθίσαμε σε ένα τραπεζάκι. Του έδωσα χρόνο να τα κοιτάξει και έπειτα του ζήτησα να διαλέξει αυτό που θα δανειστούμε. “Αυτό εδώ σίγουρα μας κάνει μαμά” μου είπε.
Γυρνώντας σπίτι, κάτσαμε στον καναπέ και του διάβασα το βιβλίο που δανειστήκαμε. Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης ο Άγγελος έλυσε όλες τις απορίες του Μικρού Πρίγκιπα. Αργότερα του πρότεινα να διαλέξει κάποιον πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και να φτιάξει μια ζωγραφιά με την επίσκεψη του Μικρού Πρίγκιπα εκεί.
Πλέον επισκεπτόμαστε συχνά τη Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Δημιουργήσαμε όμως και τη δική μας δανειστική βιβλιοθήκη στο σπίτι! Θέλετε να εμπνευστείτε;