“Τα δώρα της γοργόνας”, είναι μια δραστηριότητα που οργάνωσα για πρώτη φορά ως φοιτήτρια, στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης. Από τότε, την έχω επαναλάβει αρκετές φορές και έχει γίνει μία από τις αγαπημένες μου, αφού πάντα ενθουσιάζει τα παιδιά. Και δικαιολογημένα! Η επίπλευση και η βύθιση αντικειμένων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν μια γοργόνα περιμένει τα δώρα του αγαπημένου της!
Μια φορά και έναν καιρό, στον απέραντο βυθό, ζούσε μια γοργόνα. Κανένας άνθρωπος δεν την είχε συναντήσει, ώσπου ένας ψαράς την έπιασε στα δίχτυα της βάρκας του. Αφού την ελευθέρωσε, της μίλησε για τον κόσμο των ανθρώπων και εκείνη του μίλησε για κόσμο του βυθού. Οι δυο τους αγαπήθηκαν πολύ!
Μια μέρα ο ψαράς θέλησε να δωρίσει στην γοργόνα κάποια αγαπημένα του αντικείμενα. Όμως, δεν μπορούσε να την συναντήσει επειδή εκείνη ανέβαινε στην επιφάνεια της θάλασσας μόνο κάθε πανσέληνο. Τότε αποφάσισε να πετάξει τα δώρα στην θάλασσα με την ελπίδα να φθάσουν στον βυθό, όπου βρισκόταν η αγαπημένη του. Άραγε, η γοργόνα πήρε όλα τα δώρα της;
Επίπλευση και βύθιση
Χρησιμοποιήσαμε ένα διαφανή δοχείο με νερό, μια πλαστικοποιημένη εικόνα γοργόνας και διάφορα αντικείμενα του σπιτιού, ως “δώρα για την γοργόνα”.
Kατά την δική μας εκδοχή, ο ψαράς ήθελε να δωρίσει στην γοργόνα:
- ένα κύβο του Ρούμπικ για να παίζει στον ελεύθερο χρόνο της
- μια κορδέλα για τα μαλλιά της
- την αγαπημένη του ξύλινη κουτάλα για την μαγειρική της
- ένα μήλο από την μηλιά που είχε στον κήπο του
- έναν ξύλινο καθρέφτη
- μία φωτογραφία του
- μια κορνίζα για να στολίσει την φωτογραφία του στο δωμάτιό της
- ένα cd με την αγαπημένη του μουσική
- Δυόσμο από τον κήπο του
- ένα κολιέ
- μια μπάλα για να παίζει με τους φίλους της
Το παιδί, διάλεγε ένα “δώρο”, το ζωγράφιζε στο εκτυπώσιμο πίνακα και διατύπωνε την υπόθεσή του, αν δηλαδή το αντικείμενο θα επιπλεύσει ή βυθιστεί. (Δείτε ακόμα πώς πειραματιστήκαμε με τη βύθιση και την επίπλευση αντικειμένων, φτιάχνοντας αυτοσχέδια καραβάκια).
Στη συνέχεια έριχνε το αντικείμενο στο νερό και παρατηρούσε αν η υπόθεσή του ήταν σωστή.
Τέλος, έβαζε “τικ” στο κατάλληλο κουτάκι του εκτυπώσιμου πίνακα.
Πόσα από τα δικά σας “δώρα” έφθασαν στη γοργόνα;
Ο πίνακας για τα “δώρα” της γοργόνας, διατίθεται εδώ.
Με την εγγραφή σας στο newsletter έχετε πρόσβαση στο ΔΩΡΕΑΝ παιδαγωγικό υλικό της βιβλιοθήκης του makeitconnected!