Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να ακολουθούμε ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Κανόνες για όλα όσα επιτρέπονται ή απαγορεύονται σε διάφορα περιβάλλοντα όπως το σπίτι, το σχολείο, ένα εστιατόριο ή ένα μουσείο. Τι γίνεται όμως, σχετικά με τον τρόπο που οι άλλοι άνθρωποι φέρονται σε εμάς; Ποιοι είναι οι δικοί μας κανόνες και τι μπορούμε να κάνουμε όταν κάποιος δεν τους τηρεί; Σήμερα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να θέσουν όρια, επιλέγοντας ποια συμπεριφορά θεωρούν αποδεκτή και ποια όχι.
Τα όρια είναι κανόνες που δημιουργούμε για τον εαυτό μας, αποφασίζοντας τι επιτρέπουμε και τι δεν επιτρέπουμε να μας κάνουν. “Θέτω ένα όριο” σημαίνει ότι ενημερώνω τους άλλους ανθρώπους για το πώς μπορούν να μου συμπεριφέρονται. Μπορούμε να θέσουμε όρια για οτιδήποτε μας τρομάζει, μας πληγώνει ή μας κάνει να νιώθουμε άβολα. (Δείτε εδώ πώς μπορούμε να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας με απλό και ευγενικό τρόπο)
Όπως εμείς, έτσι και οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν δικά τους όρια για τον τρόπο που θέλουν να τους συμπεριφερόμαστε και είναι σημαντικό να τα σεβόμαστε.
Υπάρχει περίπτωση κάποιοι να αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο στην οριοθέτησή μας επειδή δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν υγιή όρια και οι ίδιοι δεν έχουν δικά τους. Τότε είναι σημαντικό να μην επηρεαστούμε και να μην αλλάξουμε γνώμη σχετικά με την συμπεριφορά που θεωρούμε μη αποδεκτή.
Γιατί τα παιδιά να θέσουν όρια;
Η θέσπιση προσωπικών ορίων είναι μια δεξιότητα ζωής που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στα παιδιά. Ενδεικτικά:
- μαθαίνουν από νωρίς να αναγνωρίζουν και να επικοινωνούν τις ανάγκες τους με ξεκάθαρο και ευγενικό τρόπο, χωρίς να προσβάλλουν τους άλλους.
- υπερασπίζονται τον εαυτό τους και δημιουργούν θετικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους.
- μαθαίνουν να παίρνουν αποφάσεις που στηρίζονται στα πιστεύω και τις αξίες τους.
- νιώθουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ανεξαρτησία και ασφάλεια.
- Αποφεύγουν τα ξεσπάσματα ή την επιθετικότητα.
- βιώνουν λιγότερο άγχος.
- μαθαίνουν να σέβονται τα όρια των άλλων και δείχνουν συμπόνια.
- μαθαίνουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους με αποδεκτό τρόπο.
Ανακαλύπτουμε τα όριά μας (εκτυπώσιμο)
Για να “ανακαλύψουμε” τα προσωπικά μας όρια μπορούμε να επικεντρωθούμε στις αξίες μας και στα συναισθήματά μας.
Για παράδειγμα, “επιτρέπεις τη βία, την αδικία ή τον εκφοβισμό;” ή “δέχεσαι να σου συμπεριφέρονται με τρόπο που σε πληγώνει, σου προκαλεί θυμό, φόβο ή σε κάνει να νιώθεις άβολα;”.
Το εκτυπώσιμο που δημιούργησα μπορεί να αξιοποιηθεί για να εισάγουμε τα παιδιά στην ιδέα “των ορίων” και να τα ενθαρρύνουμε να ανακαλύψουν κάποια από τα δικά τους.


Επιπλέον, για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να θέσουν όρια και να σέβονται τα όρια των άλλων, χρειάζεται πρώτα οι δικές μας πράξεις να δείχνουν το ανάλογο παράδειγμα. (Δείτε εδώ πράξεις που διδάσκουν τα παιδιά, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι)
Ποτέ δεν είναι αργά για τη θέσπιση προσωπικών ορίων και την υπεράσπιση του εαυτού μας, ή αλλιώς του σπιτιού όπου κατοικεί η ψυχή μας!