Ο Τριγωνοψαρούλης, αυτό το ξεχωριστό ψαράκι, έχει κερδίσει τις καρδιές μας. Είναι τόσο καλή παρέα που το καλοκαίρι φοράμε τις μάσκες θαλάσσης μας και ψάχνουμε να τον βρούμε! Οι περιπέτειές του κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του γιού μου και αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες για να συζητήσουμε τις αξίες της ζωής. Μάλιστα, τα παιδικά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη ήταν η αφορμή να εξηγήσω στον Άγγελο την έννοια της προκατάληψης και του εκφοβισμού.
Στο βιβλίο "Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία", το αγαπημένο μας ψαράκι έχει μπλεξίματα με τον "δυνατό" του βυθού. Τότε, καταστρώνει ένα σχέδιο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και με την βοήθεια των φίλων του τα καταφέρνει! Τί γίνεται όμως όταν ο ισχυρός Μεγάλος Καρχαρίας γίνεται αδύναμος; Μια ιστορία που μας υπενθυμίζει πως όλοι οι άνθρωποι, αν και διαφορετικοί, έχουμε τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες ανάγκες.
Τίτλος: Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις Πατάκη
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με το βιβλίο “Ο Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία”
1. Παρέα με τον “Μεγάλο Καρχαρία” εξασκήσαμε την πράξη της αφαίρεσης
Έφτιαξα τον “Μεγάλο Καρχαρία” και τα δόντια του από τσόχα. Έπειτα δημιούργησα κάρτες με έτοιμες αφαιρέσεις και κάρτες με αριθμούς από τον 1 έως το 10.
Πώς παίζεται:
Πρώτα ο ενήλικας, παίρνει μια κάρτα και τη “διαβάζει” δυνατά. Για παράδειγμα, “ο Μεγάλος Καρχαρίας είχε 6 δόντια (βάζει 6 δόντια στο στόμα του καρχαρία), αλλά η γραβάτα του Τριγωνοψαρούλη του έσπασε τα 5 (αφαιρεί 5 δόντια από το στόμα του καρχαρία). Τώρα του έχει μείνει μόνο 1 (μετράει πόσα δόντια έμειναν και τοποθετεί την κάρτα με τον αριθμό 1 στο αποτέλεσμα).
Έπειτα, είναι η σειρά του παιδιού. Ο ενήλικας το βοηθάει σε περίπτωση που χρειαστεί.
2. Στολίσαμε την γραβάτα του Τριγωνοψαρούλη
Σε ένα χαρτόνι ζωγράφισα και έκοψα μια μεγάλη γραβάτα. Έπειτα είπα στον Άγγελο ” Τι θα έλεγες να βοηθήσουμε τον αγαπημένο μας φίλο να στολίσει την γραβάτα του;”
Πήγαμε λοιπόν μια βόλτα στην παραλία με σκοπό να μαζέψουμε διάφορα κοχύλια και όστρακα. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να τα ψάξουμε στο βυθό με τις μάσκες θαλάσσης μας.
Επιστρέφοντας στο σπίτι, παρατηρήσαμε τα υλικά μας, τα αναγνωρίσαμε, σχολιάσαμε την αφή και τα σχέδιά τους. Τέλος τα κολλήσαμε πάνω στην γραβάτα, όπως είχαν κάνει και οι φίλοι του Τριγωνοψαρούλη! Όταν τελειώσαμε το στόλισμα, χαμογελούσαμε και οι δύο!
Στο βυθό της θάλασσας “ζει” και ένας ακόμη αγαπημένος μας φίλος, ο Γιάννος το χταπόδι. Παρέα με το βιβλίο “Οχ Χταπόδι Λάθος Πόδι”, παίζουμε και εξασκούμε Μαθηματικές έννοιες!
Θέλετε περισσότερη έμπνευση; Εγγραφείτε στο newsletter μου για να μην χάσετε ούτε μια ιδέα!