Η θάλασσα έχει ένα μοναδικό τρόπο να φορτίζει τις μπαταρίες μου και να με γεμίζει αισιοδοξία. Βλέποντας τη λάμψη στα μάτια του γιου μου, καθώς και την άμμο που υπάρχει παντού πάνω του, είμαι σίγουρη ότι απολαμβάνει και εκείνος τις παραθαλάσσιες εξορμήσεις μας. Κατά καιρούς, παίζουμε διάφορα παιχνίδια με φυσικά υλικά που βρίσκουμε εκεί. Αυτή τη φορά θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες ιδέες για δραστηριότητες με πέτρες της παραλίας.
Δραστηριότητες με πέτρες
1) Ο πύργος των μυρμηγκιών
Τα μυρμήγκια της παραθαλάσσιας αποικίας λατρεύουν τη θέα της θάλασσας. Συχνά, σκαρφαλώνουν το ένα πάνω στο άλλο για να μπορούν να δουν πιο μακριά, να κοιτάξουν τις βάρκες και τα καράβια που πλέουν στα βαθιά νερά. Μια μέρα, ένα μυρμήγκι πρότεινε στη Βασίλισσα να χτίσουν ένα ψηλό πύργο, έτσι ώστε όλα τα μυρμήγκια να μπορούν να ανεβαίνουν και να βλέπουν την θέα της θάλασσας. Η Βασίλισσα βρήκε την ιδέα υπέροχη και αμέσως διέταξε την κατασκευή του πύργου! Μάλιστα, ζήτησε τη βοήθεια δύο έμπιστων ανθρώπων για να ολοκληρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο.
Μαζέψαμε πέτρες από την παραλία και αρχίσαμε να τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη. Για να ισορροπήσουν έπρεπε οι κινήσεις μας να είναι προσεκτικές και αργές. Συχνά ο “πύργος” γκρεμιζόταν αλλά αυτό δεν μας σταματούσε από το να βοηθήσουμε τα μυρμήγκια της παραθαλάσσιας αποικίας να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους.
Καθώς περνούσε η ώρα, παρατηρούσαμε ότι η κατασκευή μας είχε καλύτερη ισορροπία, όταν βάζαμε τις μεγάλες πέτρες κάτω και τις μικρότερες επάνω. Επιπλέον οι πλατιές και λείες πέτρες φαινόταν πιο σταθερές, γιαυτό ψάξαμε περισσότερες από αυτές.
Εδώ, ολοκληρώσαμε τον πύργο των μυρμηγκιών! Επαγγελματική δουλειά, έτσι;
2) Οι αριθμοί στις πέτρες
Για να βοηθήσουμε τα μυρμήγκια να ξανά φτιάξουν τον πύργο τους εάν γκρεμιστεί, αριθμήσαμε τις πέτρες. Με έναν μαρκαδόρο, έγραψα το νούμερο 1 στη μεγαλύτερη πέτρα. Έπειτα, ρώτησα το παιδί ποια είναι η αμέσως μεγαλύτερη πέτρα και έγραψα το νούμερο 2 (αν θέλει το παιδί, γράφει εκείνο τους αριθμούς). Αφού αριθμήσαμε όλες τις πέτρες, χτίσαμε τον πύργο σύμφωνα με την αρίθμηση.
Στη συνέχεια, φανταστήκαμε ότι ένα μεγάλο κύμα γκρέμισε τον πύργο και οι πέτρες έπεσαν ανακατεμένες. Μπορούμε να τον ξανά χτίσουμε σύμφωνα με τη σειρά των αριθμών που γράφουν;
3) Ψάρια στη φωλιά
Σχηματίσαμε έναν κύκλο από πέτρες σαν φωλιά. Έπειτα, συμφωνήσαμε πως ήμαστε γλάροι και ψάχνουμε φαγητό για τα μικρά μας. Φανταστήκαμε ότι κάθε ξυλάκι στην παραλία ήταν ψάρι και εμείς έπρεπε να μαζέψουμε όσα περισσότερα ψάρια μπορούσαμε στην φωλιά μας. Όμως, στην παραλία υπήρχε ένας τεμπέλης γλάρος που ήθελε να αρπάξει τα ψάρια που πιάναμε και έτρεχε να μας πιάσει!
Ο ένας παίκτης έμπαινε στον ρόλο του γλάρου που έβρισκε τα ψάρια (ξυλάκια) και έτρεχε να τα αφήσει στη “φωλιά”. Ο άλλος παίκτης παρίστανε τον τεμπέλη γλάρο και έτρεχε να πιάσει τον πρώτο, προτού να φθάσει στη φωλιά. Στη συνέχεια αλλάζαμε ρόλους.
Αλήθεια, εσείς τι παιχνίδια παίζεται στην παραλία; Θα χαρώ να μου γράψετε τις ιδέες σας για να κάνουμε τις παραθαλάσσιες βόλτες μας ακόμη πιο διασκεδαστικές!
Και μετά από τόσο παιχνίδι, τι καλύτερο από ένα πικ νικ στη παραλία σε μία σκηνή από καλάμια!