Από παιδί λάτρευα τα παιχνίδια κάτω από τα δέντρα. Μέχρι και σήμερα, το δάσος με αναζωογονεί και απολαμβάνω τη γαλήνη και την ομορφιά που μου προσφέρει. Γνωρίζοντας τα αναρίθμητα οφέλη της σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, δημιουργώ συχνά ευκαιρίες για επαφή με το μεγαλείο της. Τα διασκεδαστικά παιχνίδια που προτείνω δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία. Αρκεί να βρισκόμαστε στη φύση και να είμαστε έτοιμοι να “ακούσουμε” τα πολύτιμα διδάγματά της.
Παιχνίδια κάτω από τα δέντρα
- Σκαρφάλωμα στα δέντρα
Παρατηρήστε πόση αυτοπεποίθηση εκπέμπει ένα παιδί που καταφέρνει να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο. Συχνά μοιάζει σαν να έχει κατακτήσει την κορυφή όλου του κόσμου! Επιπλέον, εξασκεί αβίαστα ένα σωρό ακόμη δεξιότητες, όπως για παράδειγμα τον συντονισμό κινήσεων και την επίλυση προβλημάτων (τρόποι ανάβασης-κατάβασης).
Αρχικά προτείνουμε στο παιδί μικρά δέντρα και δεν το πιέζουμε να συνεχίσει, εάν το ίδιο δεν νιώθει σίγουρο και έτοιμο. Μπορείτε να διαλέξετε τα δέντρα που επιθυμείτε και “κρυφά” από το παιδί να τα “σημαδέψετε” δένοντας λίγο σπάγκο ή κορδέλα σε ένα κλαδί τους. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε να ψάξει τα δέντρα με τις κορδέλες και μετά να σκαρφαλώσει πάνω τους, σαν ένα σκιουράκι του δάσους, που ψάχνει το πιο “άνετο” δέντρο για να φτιάξει το σπίτι του. Σε αυτό το σημείο εγώ είχα προτείνει στον Άγγελο να λάβει υπόψιν του και “το σπίτι” που έχει την καλύτερη θέα! Σημαντικό κριτήριο, δεν νομίζετε;

- Τα δέντρα γίνονται ήρωες μιας ιστορίας
Αν κοιτάξουμε προσεκτικά τα δέντρα, μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλούς “χαρακτήρες” ανάμεσά τους. Με λίγη δόση φαντασίας οι κορμοί τους συχνά αποκαλύπτουν πρόσωπα, ζώα, ακόμη και…χορευτικές φιγούρες!
Ανακαλύψτε δέντρα με “χαρακτήρα” και μετά προτείνετε στο παιδί να διαλέξει ένα από αυτά. Δημιουργήστε μία ιστορία (δείτε πώς να φτιάχνετε παραμύθια στη στιγμή σε 5 απλά βήματα) με ήρωα το δέντρο αυτό και μαγέψτε τον ακροατή σας. Θα διαπιστώσετε ότι η ιστορία θα μείνει αξέχαστη στο παιδί και θα τη θυμάται κάθε φορά που θα επισκέπτεστε το σημείο.

Αυτός είναι ο δικός μας “Δεντροψαρούλης”!

Βλέπετε και εσείς ένα κεφάλι πουλιού στο πάνω μέρος του κορμού; Με αρκετή…χρυσόσκονη τα κλαδιά που βρίσκονται πίσω είναι τα φτερά του!
- Τα αντικείμενα των πλασμάτων του δάσους
Συζητάμε για βιβλία και ταινίες με φανταστικούς ήρωες που κατοικούν στο δάσος. Για παράδειγμα, ποιο μπορεί να ήταν το σπίτι του “Ξυλαράκη” ή πώς να περνούσαν άραγε τη μέρα τους οι νεράιδες και τα ξωτικά του δάσους;
Αναζητήστε φυσικά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα πλάσματα του δάσους και θα εκπλαγείτε με την ευρηματικότητά σας! Βρήκαμε τη βάρκα ενός Ξωτικού (καρυδότσουφλο) και τη σφεντόνα ενός άτακτου Καλικάντζαρου (ένα ξυλάκι).

- Ακούμε και δημιουργούμε ήχους της φύσης
Καθόμαστε ή ξαπλώνουμε κάτω από τα δέντρα και κλείνουμε τα μάτια. Επικεντρωνόμαστε στους ήχους του φυσικού περιβάλλοντος και εναλλάξ λέμε αυτό που ακούσαμε. Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να ονομάσει έναν ήχο, τότε χρειάζεται να δημιουργήσει έναν, με την προϋπόθεση ο ήχος αυτός να ταιριάζει με το περιβάλλον.
Εμείς ξαπλώσαμε στο σλίπινγκ μπαγκ και στην αιώρα απολαμβάνοντας τη γαλήνη που μας πρόσφερε το δάσος. Εάν το παιδί κοιμηθεί στη φύση, θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη. Με την πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε το και εσείς. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

- Ο ιστός της αράχνης
Καθώς εξερευνούσαμε τον χώρο αναψυχής που βρισκόμασταν, ανακαλύψαμε χρωματιστούς σπάγκους περασμένους ανάμεσα σε δύο δέντρα. Ίσως, να αφορούσε παλαιότερη παιδαγωγική δράση ή ένα παιχνίδι που σκαρφίστηκε κάποιος. Όπως και να έχει, εμείς αξιοποιήσαμε τη “τύχη” μας και δημιουργήσαμε το δικό μας σενάριο.
Ο Άγγελος, ως μέλισσα πρέπει να περάσει προσεκτικά ανάμεσα από τον ιστό της αράχνης, έτσι ώστε να μπορέσει να αναζητήσει 5 λουλούδια και να ρουφήξει το νέκταρ τους. Για να επιστρέψει στην κυψέλη του, είναι απαραίτητο να ξανά περάσει από τον “επικίνδυνο ιστό”.

Όμως, τα παιχνίδια κάτω από τα δέντρα δεν τελειώνουν εδώ. Δεσμεύομαι να μοιραστώ περισσότερα μαζί σας και μάλιστα σύντομα!
Θέλετε περισσότερες ιδέες για παιχνίδι και σύνδεση με τη φύση; Ρίξτε μια ματιά εδώ:
Πάμε στην παραλία και φτιάχνουμε μια σκηνή από καλάμια
Δραστηριότητες με πέτρες στην παραλία
Πάμε για πικ νικ και φτιάχνουμε ένα φυτολόγιο
Η φύση είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος του ανθρώπου.
Ζαν Ζακ Ρουσσώ