Θα σας άρεσε να ακούσετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να “διαβάζει” ένα βιβλίο; Εγώ πάντως το λάτρεψα! Ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο δίνει την ευκαιρία στο παιδί να διηγηθεί μια ιστορία με τη βοήθεια των εικόνων. Η αφήγηση βιβλίου, το ενθαρρύνει να αναπτύξει το λεξιλόγιό, την παρατηρητικότητά, τη φαντασία και την ενσυναίσθησή του.
Η δική μας αφήγηση βιβλίου
Όταν ο Άγγελος πήγαινε νηπιαγωγείο, συζητούσαμε συχνά για τα βιβλία που διάβαζε η δασκάλα του στην τάξη. Μάλιστα, μου έδειχνε τον τρόπο που η “κυρία του” κρατούσε τα βιβλία, για να μπορούν να βλέπουν όλα τα παιδιά τις εικόνες.
Μια μέρα λοιπόν, αποφασίσαμε να “παίξουμε σχολείο”. Βρήκαμε την κατάλληλη “γωνιά” του σπιτιού μας και φυσικά τους….”συμμαθητές” μας! Σε λίγο η “παρεούλα μας” ήταν έτοιμη για την “ανάγνωση”.
Διαλέξαμε από ένα αγαπημένο βιβλίο και ο Άγγελος πρότεινε να “κάνω” πρώτη εγώ την νηπιαγωγό της τάξης μας. Αρχικά, έδειξα και ονόμασα τα βασικά μέρη του βιβλίου (τίτλος, συγγραφέας, εικονογράφος, εκδοτικός οίκος). Παλαιότερα είχαμε μιλήσει για το επάγγελμα του συγγραφέα και του εικονογράφου και είχαμε δημιουργήσει το δικό μας βιβλίο.
Έπειτα, διηγήθηκα το βιβλίο “διαβάζοντας” τις εικόνες και όλα όσα μας αποκάλυπταν. Με σκοπό να γίνω “πρότυπο” για τον Άγγελο, παρατηρούσα τις επιπλέον πληροφορίες των εικόνων, όπως τα συναισθήματα των ηρώων, τα επιφωνήματα ή κάποιες ζωγραφικές συμβάσεις (π.χ. γραμμές κίνησης δίπλα από ένα αυτοκίνητο ή γραμμές που δηλώνουν ήχο, πάνω από ένα μουσικό όργανο).
Όταν ήρθε η σειρά του Άγγελου να “κάνει” τον νηπιαγωγό, ακολούθησε το παράδειγμά μου. Ανέφερε τα βασικά μέρη του βιβλίου και έπειτα άρχισε την “ανάγνωση”. Πρώτα, η αφήγησή του ήταν σύντομη, αργότερα όμως ο λόγος του εμπλουτίστηκε. Μάλιστα, μετά την “ανάγνωση” του δεύτερου βιβλίου που διάλεξε, έκανε και κάποιες ερωτήσεις στη “τάξη”. Εγώ και οι συμμαθητές μου συμμετείχαμε με μεγάλο ενδιαφέρον σε όλο το “μάθημα”!
Ως “σημαντικοί άνθρωποι” για το παιδί, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη σχέση του με το βιβλίο. Ας το ξεναγήσουμε στον υπέροχο κόσμο της ανάγνωσης από τα πρώτα χρόνια της ζωής του!
Θα θέλατε λίγη ακόμη έμπνευση;
Δείτε ποιες ερωτήσεις μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά, μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου